
مشاوره تلفنی یا حضوری
همین الان مشاوره بگیر !
برای تبدیل شدن به یک صادرکننده کارکشته، نیاز به اخذ مجوزهای مربوطه، فراگیری زبان و اصطلاحات بازرگانی، قوانین، بازاریابی، ایجاد ارتباطات و برخی اقدامات دیگر دارید. در اینجا قصد داریم تا در رسیدن به پاسخ سوال «چگونه صادرات را شروع کنم» شما را کمک کنیم.
«چگونه صادرات کنیم؟»این پرسش در ذهن بسیاری از صاحبان کسبوکار، مدیران شرکتها و حتی افراد معمولی جامعه است. به دنبال این سوال، چندین سوال دیگر نیز شکل میگیرد.
مجموعه این سوالات به ما نشان میدهد که آموزش صادرات موضوعی است که باید قبل از هر اقدامی به آن فکر کنیم. واقعیت آن است که بسیاری از افراد که آشنایی چندانی با این موضوع ندارند، مراحل انجام صادرات را یک کار معمولی و ساده میدانند.
در حالی که صادرات یک فرایند چند مرحلهای بوده که امکان دارد شما در یک یا چند مرحله از آن بتوانید نقش ایفا کنید. یک صادرکننده باید نکات زیادی را مدنظر داشته باشد. آن چیزی که صادرات را پیچیده و البته جذاب میکند، بینالمللی بودن آن است. همین مساله اطلاع از مقررات بینالملی، فرهنگ، زبان و سایر ویژگیهای ملل دیگر را ضروری میکند.
ما در این مقاله تلاش کردهایم تا به پرسش مهم «چگونه وارد عرصه صادرات شویم؟» پاسخ دهیم. ضمن آنکه در انتها، صادرات به 15 کشور مهم را مورد بررسی قرار دادهایم که شما با ورود به لینکهای مرتبط هر کدام از آنها، به اطلاعات بسیار مفیدی دست پیدا خواهید کرد.
در حالی که اکثر ما یک دیدگاه ثابت و کلی از صادرات داریم، اما باید گفت که این کار به روشهای مختلفی صورت میگیرد که هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. نمیتوان شرایط تمام صادرکنندگان و فعالان اقتصادی را یکسان در نظر گرفت.
هر کدام از آنها بسته به شرایطی که دارند میتوانند یکی از شیوههای مرسوم صادرات کالا را انتخاب کنند. از آنجا که این مرحله اولین گام برای آغاز فرایند تجارت بوده، بنابراین باید به دقت در خصوص انتخاب یک راه مناسب جهت صادرات تصمیمگیری کرد.
ممکن است شما با توجه به شرایطی که دارید، شخصا به صورت مستقیم این کار را انجام دهید یا برعکس، از طریق شرکتهای واسطهای دست به صادرات بزنید. برای تصمیمگیری در این خصوص مقاله زیر به شما بسیار کمک خواهد کرد.
آن دست از اشخاص حقیقی و حقوقی که به صورت غیرمستقیم و با واسطه اقدام به صادرات کالا میکنند، معمولا نیازی به گرفتن کارت بازرگانی ندارند. کارت بازرگانی مجوزی حقوقی بوده که دارندگان آن میتوانند اقدام به دادوستد و تجارت کالا کنند.
بنابراین داشتن آن برای بازرگانان و صادرکنندگان، حکم داشتن مجوز یک صنف خاص را دارد. صدور کارت بازرگانی مراحل، شرایط و مدارک خاص خود را لازم دارد که نیاز است از قبل با آن آشنایی کامل داشته باشید.
در فرایند صدور کارت بازرگانی برخی سازمانها و نهادها دخیل بوده که مهمترین آنها اتاق بازرگانی است. علاوه بر این نهاد، سازمانهای دیگری از جمله سازمان توسعه تجارت نیز در صدور کارت هر یک به نحوی دخیل هستند.
کارتهای بازرگانی دارای انواع مختلفی بوده که هر کدام از آنها کارکردهای خاص خود را دارند و ممکن است فرایند صدورشان متفاوت از بقیه باشد. با این حال، معمولا مهمترین دغدغه فعالان اقتصادی برای گرفتن این کارت، عدم آشنایی با روند و فرایندهای مختلف آن بوده که در مقاله زیر به صورت مفصل به آن اشاره کردهایم.
در انجام هر کاری یادگیری نکات و مقررات حقوقی و الزامات قانونی مربوط به آن بسیار اهمیت دارد که مقوله صادرات کالا نیز از آن مستثنی نیست. از آنجا که تجارت با تعاملات بینالمللی گره خورده، بنابراین نیاز است که صادرکنندگان به خوبی با نکات مهم تجارت بینالملل آشنا باشند تا کمتر در معرض دعاوی حقوقی قرار بگیرند.
در این خصوص دهها مورد آییننامه، قانون و قرارداد حقوقی وجود دارد که بهتر است قبل از شروع فرایند صادرات کالا، آنها را با دقت مطالعه کنید. ضمن آنکه یک صادرکننده موفق و به طور کل یک بازرگان کارکشته، همواره باید از دستورالعملها، رویهها و فرایندهای جدید ادارای که توسط نهادهای عموما دولتی صادر میشود، آشنایی کامل داشته باشد.
با این حال، در مطلب زیر به مهمترین قوانینی که یک صادرکننده باید به آنها تسلط داشته باشد، اشاره کردهایم.
سازمانها و نهادهای مختلفی در زمینه تجارت و بازرگانی وجود دارند که بهتر است با آنها ارتباط داشته باشید. برخی از آنها به شما خدماتی را جهت صادرات کالا انجام میدهند.
به عنوان مثال، اتاق بازرگانی نقش کلیدی را در فرایند صادر کردن کارت بازرگانی دارد یا آنکه کنسولگریهای ایران در سایر کشورها میتوانند به شما در بازاریابی صادراتی کمک کنند.
بنابراین بسته به موارد مختلف میتوانند در یکی از مراحل و زنجیره صادراتی به شما کمک کنند. بهتر است با این دست نهادها و افراد کلیدی آنها ارتباط برقرار کرده و شبکهسازی کنید. نهادهای صادراتی طیفی از سازمانهای دولتی، تعاونی، خصوصی و تشکلها را دربر میگیرد.
ضمن آنکه بهتر است معمولا اخبار، رویدادها و تحولات مربوط به این سازمانها را پیگیری کنید. برای اطلاع دقیق از این نهادها و خدمات هر کدام از آنها، مقاله زیر را مطالعه کنید.
بعد از آنکه برای صادرات به روش مستقیم و بدون واسطه عزم خود را جزم کردید، اکنون وقت آن است که برای کالاهای خود در کشور مقصد مشتری پیدا کرده یا به عبارتی بازاریابی صادراتی انجام دهید.
بازاریابی صادراتی اولین محک جدی برای شناخت بازار کشور مقصد و آشنایی با کلیات آن است. حتی امکان دارد بعد از این اقدام از صادرات کالا به آنجا منصرف شده یا محصولات دیگری را ارسال کنید.
بازاریابی بینالملل از آن جهت پیچیده بوده که فاکتورهای متعددی از قبیل فرهنگ و آداب و رسوم، قوانین کشور مقصد، قوانین بینالمللی تجاری، وضعیت بازار کشور مقصد و بسیاری نکات دیگر در آن دخیل هستند. انجام این کار میتواند به روشها و چارچوبهای مختلفی صورت بگیرد که در مقاله بازاریابی صادراتی به آن پردختهایم.
فرایندهای گمرکی و ترخیص کالا یکی از اصلیترین اقداماتی است که یک بازرگان باید در صادرات یا واردات کالا انجام دهد. ترخیص کالا فرایندی است که طی آن ورود یا خرج یک کالا به یک مقصد خاص قانونی خواهد شد. در غیراینصورت آن کالا قاچاق محسوب خواهد شد.
بنابراین اطلاع از رویهها و فرایندهای انجام کار در این نهاد، برای صادرکنندگان بسیار حیاتی خواهد بود. به محض ورود کالا به گمرک تا لحظه خروج کالا از آن، فرایندهای مختلفی رخ خواهد داد. ممکن است فرایند ترخیص برخی از کالاها دارای رویههای متفاوتی بوده یا آنکه به مجوزهای بیشتری نیاز داشته باشند.
گاه محمولههای برخی از بازرگانان تازه کار به علت عدم آشنایی با فرایندها، برای مدتها در انبارهای گمرک خاک خواهند خورد یا فاسد میشوند. برای اطلاع از فرایندها و نکات مربوط به ترخیص کالا، مطلب زیر را مطالعه کنید.
بسیاری از محمولههای صادراتی در بین راه بنا به دلایل مختلف ممکن است از بین رفته یا آنکه دیگر قابل استفاده نباشند. هر کدام از راههای جادهای، دریایی، هوایی و ریلی خطرات خاص خود را به همراه دارند.
ضمن آنکه برخی از کالاها ممکن است بنا به دلایل دیگری همچون طولانی شدن فرایندهای گمرکی یا موارد دیگر ارزش خود را از دست بدهند. بیمههای بار صادراتی هر کدام دارای تفاوتها و شباهتهایی با یکدیگر هستند.
به عنوان مثال، برخی از آنها صرفا یک سری خطرات عمومی را پوشش میدهند. اما در عوض برخی دیگر، تعداد قابل توجهی از خطرات را پوشش میدهند که به طبع قیمت آنها نیز متفاوت است. ضمن آنکه به طور کل بیمهنامهها برخی خطرات خاص را پوشش نمیدهند.
همچنین در این خصوص باید با برخی اصطلاحات رایج و بار معنایی آنها آشنا باشید. مطلب زیر حاوی مهمترین نکات بیمه بار صادراتی است.
همانطور که اشاره شد برای حمل کالا معمولا روشهای مختلفی از قبیل جادهای، هوایی، ریلی و دریایی وجود دارد که انتخاب آنها برای صادرات کالا به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. هر روش مزایا و همچنین معایب خاص خود را داشته و نمیتوان گفت بهترین روش حمل کالا در صادرات کدام است.
روشهای حمل کالا را میتوان از منظر میزان مسئولیت و صادرکننده در حمل کالا نیز تقسیمبندی کرد که اشاره به روشهای کریر و فورواردر دارد. این دو روش به لحاظ نحوه ارسال کالا، هزینهها و مسئولیتهای حمل، با یکدیگر تفاوتهایی دارند.
در انتخاب روش حملونقل کالا برای صادرات، باید به نکات مختلفی توجه کرد تا کالای مورد نظر بدون هیچگونه کاهش ارزش به مقصد برسد. به عنوان مثال، ممکن است کشتی و حملونقل دریایی مناسب حمل برخی کالاها نباشد یا برعکس. با مطالعه مطلب زیر مهمترین نکات را در خصوص روشهای حمل کالای صادراتی بدانید.
تجارت ملزم به برقراری ارتباطات با اشخاص و شرکتهای خارجی است. بنابراین باید کاملا به زبان، فرهنگ، آداب و رسوم و قوانین کشور هدف آشنایی داشته باشید. از این مساله مهمتر، اصول و قواعد حاکم بر روابط تجارت بینالملل است.
مکاتبات تجاری مهمترین شیوه برقراری ارتباطات تجاری شکل میدهند که خود به روشهای مختلفی از جمله نامهنگاری، ارسال ایمیل، شبکههای اجتماعی و برخی روشهای دیگر تقسیمبندی میشود. از طرفی، در مکاتبات بازرگانی خارجی باید به چگونگی عقد قراردادهای تجاری بینالمللی و در نظر گرفتن قوانین این حوزه توجه کرد. مقاله زیر حاوی نکات مهمی در خصوص مکاتبات بازرگانی خارجی است.
تسلط بر زبان تجارت بینالملل از آن جهت اهمیت دارد که هر کدام از آنها دارای بار معنایی و حقوقی خاص خود هستند. در واقع هر یک از این اصطلاحات دارای تعریف خاص خود بوده که در عقد قراردادهای تجاری یا بسیاری از موارد دیگر باید به آنها توجه کرد.
این اصطلاحات دهها مورد از واژگان تجارت بین الملل را در بر میگیرد که یک بازرگان کارکشته باید به تعداد قابل توجهی از آنها مسلط باشد. برخی از این اصطلاحات مربوط به گمرک و ترخیص کالا، برخی دیگر مرتبط با حملونقل کالا یا مسائل بانکی و ارزی است.
یکی از مهمترین مباحث در این خصوص، بحث اینکوترمز بوده که به یک سری قواعد در زمینه صادرات کالا اشاره دارد. مقاله زیر به تعریف و بار معنایی بسیاری از واژگان و اصطلاحات بازرگانی خارجی اشاره کرده است.
تبادلات بانکی و نقلوانتقال ارزی یکی از مهمترین بخشهای زنجیره صادراتی است. چرا که صادرکننده نیاز دارد با اصول بانکداری بینالملل و حقوق بینالملل به خوبی آشنا باشد. تفاوتهای حقوقی و بانکی میان کشورهای مختلف را درک و شناسایی کند.
خصوصا آنکه کشورمان سالها است که با تحریمها دست و پنجه نرم میکند و این موضوع حساسیت تبادلات بانکی را دو چندان میکند. از طرف دیگر صادرکنندگان نیاز به تامین ارز و مباحثی همچون تعهد ارزی دارند. این در حالی است که نوسانات چند سال اخیر بازار ارز باعث ایجاد مشکلاتی در این خصوص برای تجار و بازرگانان شده است.
در نقلوانتقال ارزی روشهای مختلفی جهت تبادل پول و پرداخت وجود دارد که هر کدام از این روشها دارای ریسکهای متفاوتی برای خریدار و فروشنده است. انتخاب و توافق بین خریدار و فروشنده جهت انتخاب یکی از این روشها بستگی به فاکتورهای متعددی دارد. در لینک زیر به صورت مفصل در خصوص روشهای نقلوانتقال ارزی صحبت کردهایم.
ما در 15 مقاله جداگانه، صادرات به کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار دادهایم. در این مطالب به مهمترین اطلاعاتی که برای یک صادرکننده یا تاجر تازهکار ایرانی مورد نیاز باشد، اشاره شده است.
از جمله این اطلاعات میتوان به وضعیت سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور مربوطه و تاثیر این فاکتورها بر تجارت و صادرات با آن کشور در کنار میزان و نحوه تجارت با جهان و ایران اشاره کرد.
برخی از این کشورها جزء اتحادیه اقتصادی اوراسیا بوده که در تجارت با ایران از مزیت و اولویت بیشتری برخوردار هستند. برخی دیگر از کشورها نیز شامل کشورهای همسایه و آسیایی است. به طور اکثرا این کشورها جزء مقاصد اصلی کالاهای صادراتی ایران هستند.
گامهای و روشهای صادراتی که به آنها اشاره شد میتواند به شما در تبدیل شدن به یک صادرکننده موفق کمک کند. با این حال، بهتر است در نظر داشته باشید که صادرات یک زنجیره بوده و لازم نیست که حتما خود شما صادرکننده باشید. هادی نیلی احمدآبادی یکی از صادرکنندگان موفق و مشاور حوزه صادرات کالا، اعتقاد دارد که افراد میتوانند در یکی از زنجیرهها و حوزههای مختلف صادراتی نقش بازی کنند. او در ویدئو زیر به صورت مفصل در مورد این زنجیره و فرصتهای آن صحبت میکند.
یکی از بازیگران عرصه صادرات و تجارت شرکتهای فناور و دانشبنیان هستند. جنس و نوع محصولات و خدمات صادراتی توسط این شرکتها معمولا با سایر شرکتهای دیگر متفاوت است. از این رو باید به الزامات بیشتری در این خصوص توجه داشته باشند. محسن مختاری مشاور صادراتی در ویدئو زیر به سه نکته مهم جهت ورود یک شرکت به بازار صادراتی اشاره میکند که دیدن آن خالی از لطف نیست.
سجاد غفاریان جم مشاور تجارت بینالملل، مسلط به انجام فرایندهای صادرات و واردات، مسلط به تجارت با افغانستان، چین و امارات
احسان زارع قشلاقی، مشاور صادرات به روسیه و کشورهای اوراسیا، متخصص در زمینه نحوه صادرات محصولات مختلف به کشورهای سیآیاس و اخذ مجوزهای لازم
مهدی چاووشی بروجنی مشاور صادرات به ترکیه، مسلط به امور تجارت و بازرگانی بینالملل، صادرات و واردات کالاهای فناورانه و دانشبنیان در کشورهای ایران و ترکیه
سلام خسته نباشین. من ۲۷ سالمه مدرک کارشناسی دارم پایان خدمتم دارم دارای پروانه کسب شغلی که دارم رو هم دارا هستم. من از کشور آذربایجان مشتری برای محصولاتی که تولید میکنم پیدا کردهام و هر ماه یک تریلی میتونم بهش صادر کنم سوال من این هست که نیاز هست که کارت بازرگانی بگیرم یا نه؟ واینکه نوشته باید ۲۰ میلیون گردش حساب جاری حداقل داشته باشد فرد حقیقی یعنی الان مانده حسابش ۲۰ تومن باشه یا گردش حساباش بالای بیست تومن باشه؟ سوال دیگرم اینه که نوشته سه سال سابقه اقتصادی!! یعنی چی آخه، خب باید از یه جایی شروع کرد خب
با عرضه سلام و درود خدمت شما. بندهی جوون ۲۲ساله هستم و در رشته مدیریت بازرگانی الان دارم به سر میبرم. البته هنوز کاردانیم و علاقه زیادی به تجارت دارم و از اون جای که هنوز سررشته درستی ندارم بنظر شما از کجا و چجوری شروع کنم. لطفا راهنمایی کنید!!! ممنون
سلام خسته نباشید من دوسوال داشتم ممنون میشم اگه جواب بدید
اول اینکه آموزش صفر تا صد صادرات و واردات واسه کسی که میخواد ازصفرشروع کنه تقریبا چقدر طول میکشه اگه بخواد با کشوری مثل عراق شروع و زبان هم بلدباشه
دوم اینکه امکان اموزش حضوری وجودداره
سلام خداقوت
ما محصولات چوبی به صورت روستیک و یا گاها با مواد رزین به صورت ترکیبی مثل میزهای جلو مبلی و غذاخوری یا استند که فکر میکنم کارهای جدید و بروزتری هست را تولید میکنیم، در صورت صادرات باید چه اقداماتی بکنم و در کل نظر شما چیه؟
با سلام ابتدا آموزش و سپس تحقیقات بازار
سلام باتوجه به اینکه صادرات دام و طیور درسال یا بازنمیشه یا مشروط باز میشه یا اینکه کلا طی فرایند خاص با مدت زمان چندروزه بازمیشه صادرات ازاین نوع بامشکلاتی مثل معلوم نبودن تاریخ همراهه یا مشکلات قرنطینه و … ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
با سلام بسته به نیاز کشور به صورت مقطعی باز یا بسته میشه
در حال حاضر تا پایان سال ۹۹ بسته و صادرات انجام نمیشه
سلام خسته نباشید.
بنده میخواستم مصالح ساختمانی از صفر تا صد را صادرات انجام بدم و مشتری شو دارم میخواستم ببینم چه پروسه اداری انجام بدم تا مصالح ساختمانی را صادرات کنم. ممنون میشم بنده را کمک کنید.
با سلام برای اینکه صفر تا صد انجام بدید باید ابتدا آموزش ببنید و بعد وارد این حرفه شوید
سلام میخوام صادرات زالو رو به کشور آلمان داشته باشم، چیکار باید بکنم؟ آیا صادرات زالو به کشورهای اوراسیا بهتره یا آلمان، واز کجا باید شروع کنم؟
با سلام
ابتدا تحقیقات بازار انجام دهید تا متوجه شوید این کالا اقبال عمومی در آلمان دارد یا خیر
با سلام و احترام
من در محلی زندگی میکنم که عمده محصولات آنجا بادام میباشد. در نظر دارم نسبت به صادرات این محصول به کشور ترکیه اقدام کنم لطفا در این خصوص مرا راهنمایی فرمائید. با تشکر
با سلام
ابتدا تحقیقات بازار انجام دهید تا متوجه بشید کدام کشور خواهان کالای شماست
با سلام. برای شروع صادرات فرش دستباف به کشورهای عربی چقدر سرمایه لازم هست؟
با سلام بستگی به نوع فرش دارد
سلام
شرکت در نمایشگاه مربوطه در روسیه به نظرتون راهکار خوبی برای جذب خریدار خوراک دام در این کشور هست؟
منظورم از راهکار خوب ۱-مشتری قابل اعتماد ۲- تحقق به موقع برای صادرات ۳-و به صرفه بودن هزینه و سود دهی مناسب
با سلام
بله، روسیه بسیار بازار پر پتانسیلی است به شرط یاد داشتن زبان روسی و حضور دائم در کشور روسیه
سلام خسته نباشید. من در کارخانه تصفیه و تولید محلوج پنبه کار میکنم، ودر کنار کارم پنبه هم خرید فروش میکنم، خواستم امکانش هست من باگروههایی گه در زمینه صادرات پنبه هستن آشنا شم، و بتونم همکاری کنم باهاشون؟
با سلام
بنده تولید کننده انبوه انجیر خشک هستم
خواستم بپرسم واسه صادرات غیر مستقیم انجیر ازکجا باید شروع کنم؟
با سلام
ابتدا باید آموزشهای لازم این حوزه را ببینید
سلام ممنون از مطالب عالی من تازه میخواهم وارد بازار کار بشوم و حدود ۲۰۰تومن هم سرمایه دارم میخواستم ببینم میتونم وارد صادرات بشوم و یا نه سرمایه بیشتری میخواهد و این که چه کالایی رو صادر کنم بهتر است و دوم این که بهتر است خودمان تولید کننده آن محصول باشیم یا خیر؟؟؟؟؟؟
با سلام
قبل از هرکاری شما بهتر است آموزش ببینید تا سرمایهای که دارید به هدر نرود
سلام وقت شما بخیر
ایا برگه کورتاژهای صادراتی ام
که دست شخصی دیگر هست میتواند با انها واردات انجام بدهد
یا حتما باید از epl خودم انجام بدهد
با سلام
خیر
باید از طریق سامانه epl شما انجام شود مگر اینکه به ایشان دسترسی epl خود را داده باشید
سلام
نیاز به برگه نیست از طریق epl قابل انجام است
سلام ما یک شرکت تولید وبسته بندی زعفران با نشان تجاری. استاندارد وسیب سلامت وپخش مناسب در داخل ایران هستیم
در زمینه صادرات با بسته بندی چه کار باید کرد
چه کشورهایی بازار بهتری برای صادرات هستند (اوراسیا. یا. عربی و یا غیره)
لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
وقت بخیر
باید بازاریابی اینترنتی انجام دهید
کاتالوگ الکترونیکی و وب سایت مناسب به زبان خارجی باید داشته باشید برای بازاریابی زعفران.
روسیه یکی از کشور خوب در حاضر برای صادرات زعفران است.
سلام وقت بخیر. فعالیت شغلی من در زمینه کابین و کلیه متریالها هست میخواهم صفحه کابینت و ام دی اف صادر کنم به ونزوئلا چطور میتوانم این کار را انجام دهم؟ ممنون میشم منو راهنمایی کنین.
سلام
وقت بخیر
باید با تجآری که بااین کشور در ارتباط هستند از طریق اتاق بازرگانی صحبت کنید و در مرحله اول مشخصاتی را از بازار آنجا مثل قیمت و رقبا جمع آوری کنید.
سلام. من تولید کننده زعفران هستم. علاقمند به صادرات آن به کشور گرجستان هستم. آیا باید وارد کار تیمی صادرات (مثل ترخیص کار، یا فردحقوقی در کشور صادر کننده) بشم یا اینکه به صورت انفرادی میتوانم اینکار را انجام دهم.؟ لازم به ذکر است که زعفران ما فاقد بسته بندی است و بصورت فله است.
سلام
وقت بخیر
آیا اطلاع دقیقی از بازار زعفران گرجستان دارید؟
برای صادرات نیاز است با کسی که کارت بازرگانی دارد همکاری کنید یا اینکه باید خودتان کارت بازرگانی داشته باشید. البته مدل اول بهتر است.
سلام و درود فراوان بر شما. ممنون بابت مطلب مفیدی که به اشتراک گذاشتید.
من در قبرس دانشجو هستم و میخواستم بدونم چطور میتونم صادرات فرش دستباف و زعفران انجام بدم.
با تشکر از شما
سلام
وقت بخیر
الان فرش و زعفران آماده دارید؟
سوال چون توضیحات زیادی دارد لطف کنید تماس بگیرید در خدمتم.
سلام وقت بخیر درحوزه صادرات زعفران چندتا سوال داشتم
اول اینکه آیا سیب سلامت و برند لازم داره
دوم چطوری باید مشتریو پیدا کنم
و سوم اینکه آیا اول باید محصول تحویل تاجر خارجی در کشور مقصد بشه بعد تسویه میکنن یا قبل از بارگیری تو ایران تسویه میکنن بعد بارنامه میشه
ممنون از زحماتتون
سلام
وقت بخیر
بله نیاز است اگر بصورت مسافرتی نباشد.
قطعا تسویه حساب باید اینجا انظام شود مگر شما از طرف حساب خود صددرصد اطمینان دارید.
با احترام قشلاقی
سلام برای صادر کردن موادغذایی باید سیب سلامت داشت؟
سلام
وقت بخیر
سیب سلامت از الزامات خروج کالا (مواد غذایی) از کشور است ولی در کشورهای دیگر خیر. در گمرکات روسیه گواهینامه انطباق کالا نقش مهم را ایفا میکند.
سلام روزتون بخیر. من کار طراحی و دوخت مانتو و پالتو انجام میدم. میخواستم کارامو صادر کنم اما نمیدونم از کجا باید شروع کنم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام
وقت بخیر
اگر خودتان میخواهید صادرات کنید، زیرساختهای تبلیغاتی مثل وب سایت به زبان انگلیسی، کاتالوگ تخصصی را آماده کنید و به کشور هدف و واردکنندگان پوشاک بازار هدف مشخصات کالای خود را معرفی کنید. در حوزه که بنده اطلاع دارم روسیه، قزاقستان، ترکمنستان خریداران پوشاک ایرانی هستند.
با احترام قشلاقی
سلام من میخوام کاکتوس به تاجیکستان صادر کنم میخوام بدونم وضعیت فروش کاکتوس در تاجیکستان چگونه است ایا این کارسرفه اقتصادی داره یا نه
سلام
وقت بخیر
آیا مشتری از تاجیکستان دارید؟
وگرنه کشور روسیه بزرگترین وارد کننده گل و گیاه منطقه است.
با احترام قشلاقی
سلام
آیا شرکت هایی هستند که نیاز نباشه ما کار زیادی انجام بدیم و فقط مشتری مون رو تو کشور مقصد پیدا کنیم و اون شرکتها محصولمون رو اونجا تحویل بدن؟
سلام بله
لطفا برای اطلاعات بیشتر با پشتیبانی تماس بگیرید
سلام بند میخوام زعفران صادرات کنم برای اولین بار کارت بازرگانی وبرند هم دارم چه کاری باید انجام بدم مرسی
سلام
وقت بخیر
بازار یابی در کشورهایی که خواهآن زعفران هستند.
ابزار بازاریابی وب سایت به زبان انگلیسی و کاتالوگ.
ایمیل به شرکتهای خریدار و ارزیابی خریدار واقعی.
با احترام قشلاقی
سلام تولید کننده مواد شوینده مایع دست وایتکسم به صورت فله اتمام ایزو رو دارم اما استاندارد ندارم میتوانم صادرات به افغان نستان و قطر صادر کنم ممنون
سلام برای خروج کالا از کلیه گمرکات کشور حتما و باید نشان استاندارد داشته باشید نسبت به اخذ این نشان اقدام کنید تا دورازههای صادراتی برای کالای باز شود
سلام من میخاستم صادرات به آدربایجان درموردصادرات فرش رابدونم.
سلام هفته آینده یک وب سایت b۲b صادارتی به شما اعلام میکنم
سلام. جهت راهنمایی و مشاوره در مورد
سنگ کوب برای صادرات. مرمر. مرمریت..
سلام هفته آینده یک وب سایت b۲b صادارتی به شما اعلام میکنم
با سلام، کشور مقصد را مشخص بفرمایید
سلام وقت بخیر
من چندین سال هست در تهیه و توزیع سنگهای ساختمانی به صورت کوپ. وتایل فعالیت دارم (هم سنگبری داریم وهم معادن) تا حالا صادراتی انجام ندادهام. چگونه میتوانم با این شرایط کرونایی صادرات سنگ را انجام دهم و کدام کشور بیشتر سنگهای کوب از معادن خریداری میکند
سلام، ابتدا باید تحقیقات بازار انجام دهید و بعد از انتخابات کشور مقصد اقدام به صادرات کنید
سلام برای صادرات به اوکراین با توجه به اینکه شرکت ثبت نمودهام در آنجا جهت اخذ اقامت راهنمایی میخواستم
سلام و وقت بخیر
تیم مشاوره الوبیزنس میتواند در این مورد به شما کمک کند لطفا با پشتیبانی تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری از شما داشته باشیم
با احترام
برای صادرات پسته به عراق چکار باید بکنم
سلام، پسته شما باید سورت بندی شده و با انس حداقل ۳۰ درصد باشد بعد از داشتن این شرایط میتوانید صادرات داشته باشید