راهنمابلاگ

چگونه یک مدیر مالی موفق باشیم؟

.

۱۴۰۰/۰۶/۱۱

کسب‌وکار

مدیر مالی از جمله مشاغلی است که در برنامه هر حسابداری دیده می‌شود تا با کسب تخصص و تجربه بیشتر به این سمت شغلی دست پیدا کند. درآمد بالای این شغل نیز از عوامل دیگری است که افراد برای فعالیت در آن ترغیب می‌شوند.

اما برای مدیر مالی شدن باید از کجا شروع کرد؟ آیا همه افراد می‌توانند مدیر مالی شوند؟ درآمد یک مدیر مالی چقدر است؟

در این مقاله قصد داریم به این سوالات و دیگر جوانب مرتبط با شغل مدیر مالی بپردازیم تا افرادی که قصد ورود به این شغل را دارند با آگاهی بیشتری تصمیم بگیرند. تا پایان ما را همراهی کنید.

مدیر مالی کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

یک مدیر مالی، حسابدار حرفه‌ای و با تجربه‌ای است که علاوه بر دانش مربوط به امور حسابداری، در زمینه‌های مالیاتی و سرمایه‌گذاری و ... دارای تخصص نیز هست.

نظارت بر امور مالی شرکت، هماهنگی امور سرمایه‌گذاری در راستای تحقق اهداف کوتاه مدت و بلند مدت سازمانی و کمک به سایر افراد جهت تحلیل و بررسی گزارشات پیچیده مالی از جمله وظایف یک مدیر مالی در هر سازمانی هست. در واقع مسئولیت امور مالی برون سازمانی شرکت بر عهده مدیریت مالی می‌باشد.

اگر شرکتی قصد تجارت و ادامه فعالیت تجاری در یک کشوری خارج از مرز و بوم ایران را داشته باشد، قطعا کمبود یک مدیر مالی خوب را در سازمان خود حس خواهد کرد.

نوع وظیفه مدیران مالی در چند سال اخیر دستخوش تغییراتی شده، در سال‌های پیشین مدیران مالی فقط وظیفه نظارت بر امور مالی و حسابداری شرکت را داشتند اما اکنون مدیران مالی بیشتر وظیفه تجزیه و تحلیل گزارشات مالی و مشاوره به مدیران ارشد جهت کسب سود بیشتر و سرمایه‌گذاری‌های مختلف را دارند.

مدیران مالی در واقع مسئول طرح‌ریزی استراتژی‌های مختلف جهت سرمایه‌گذاری‌های مختلف سازمان هستند و تا حدودی می‌توان آن‌ها را مسئول پیشرفت و رفاه سازمان و موسسه دانست.

این افراد بیشتر اوقات به صورت تمام وقت و تیمی به فعالیت می‌پردازند. همچنین در صورت نیاز باید در ساعات غیر اداری نیز مشغول به فعالیت شوند. این شغل نیز دارای ماموریت‌های داخلی و خارجی جهت شرکت در جلسات مرتبط با امور مالی شرکت می‌باشد. اصولا مدیران مالی در هفته بیش از 50 ساعت کار می‌کنند که این خود نشان‌دهنده حجم کاری بالا و حساسیت زیاد این شغل می‌باشد.

از کجا شروع کنیم؟

برای مدیر مالی شدن حداقل مدرک مورد نیاز جهت شغل مدیریت مالی، کارشناسی حسابداری یا مدیریت مالی و یا رشته‌های مرتبط همانند مدیریت و اقتصاد است.

جهت کسب سمت مدیریت مالی، شما به تجربه بیش از 5 سال در زمینه مالی و حسابداری نیاز دارید. همچنین باید نسبت به حداقل یکی از نرم‌افزارهای مالی و حسابداری تسلط کامل داشته باشید. تسلط بر امور مالی، حسابداری و دانش کامپیوتری بالا به شما در اخذ این سمت کمک بسیار زیادی می‌کنند.

انواع مدیر مالی

مدیران مالی در شرکت‌های مختلف دولتی، تولیدی، صنعتی، بیمه و ... فعالیت می‌کنند و در هر یک از این سازمان‌ها وظایف مختص به امور آن موسسه را انجام می‌دهند.

یک مدیر مالی در بخش دولتی، وظایف مرتبط با بودجه‌بندی، ثبت و کنترل بودجه را بر عهده دارد. اما یک مدیر مالی در یک سازمان صنعتی باید به امور مربوط به بهای تمام شده کالا و چگونگی مصرف منابع و ... مسلط باشد.  هر یک از این مدیران مالی باید نسبت به مسائل مالیاتی و قوانین آن اطلاعات کامل و جامعی داشته باشند.

سمت‌های مختلفی همچون کارشناس مدیر مالی، تحلیلگر مالی، کارشناس امور مالی و ... نیز به عنوان زیر مجموعه این شغل وجود دارد که هر یک از افراد با توجه به علاقه خود می‌توانند آن را برگزینند.

وظایف مدیر مالی چیست؟

به صورت کلی وظایف مدیران مالی به شرح زیر است. البته این وظایف با توجه به سمت و نوع سازمان متغییر هستند.

  • مشاوره به مدیران ارشد جهت تصمیمگیری در سرمایه‌گذاری‌های مختلف و تامین منابع مالی شرکت
  • بررسی بازار جهت کشف فرصت‌های سرمایه‌گذاری و سودآوری موسسه و پیشرفت نسبت به رقبا
  • نظارت بر عملکرد کارکنان و گزارشات مالی و برنامه‌ریزی‌های مربوط به بودجه و اطمینان از تطابق آن با قوانین مالیاتی
  • ارائه گزارشات و پیش‌بینی‌های مالی به مدیریت ارشد
  • نظارت بر قراردادهای مالی شرکت با سازما‌نهای دولتی و مشتریان و ...
  • پاسخگویی و دفاع از سازمان در سازمان‌های امور مالیاتی و ...
  • مدیریت دارائی‌ها و منابع مالی شرکت

یکی از وظایف اصلی مدیران مالی، ایجاد تعادل میان ریسک و بازده تصمیمات سرمایه‌گذاری می‌باشد. مدیران مالی از طریق پیش‌بینی‌های درست و برنامه‌ریزی صحیح به کاهش ریسک و افزایش میزان سرمایه مدیران عالی رتبه سازمان کمک می‌کنند.

تصمیم‌گیری جهت تعیین تامین منابع مالی و سیاست‌های اعتباری شرکت از طرق مختلف همچون انتشار اوراق قرضه، دریافت وام، فروش دارایی‌ها، سپرده‌ها و ... نیز بر عهده مدیر مالی موسسه می‌باشد.

ویژگی‌های یک مدیر مالی موفق

یک مدیر مالی برای اینکه در حرفه خود فرد موفقی باشد باید دارای ویژگی‌های زی باشد:

  • توانایی رهبری تیم و اعتماد به نفس بالا
  • توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مالی
  • درک بالای ریاضیات
  • جزیی‌نگری و دقت بالا در مسائل
  • توانایی حل مسئله و مدیریت چالش‌ها
  • عدم وابستگی و توانایی کار به صورت مستقل
  • توانایی برقرای ارتباط موثر با سایر کارمندان و مدیران سازمان
  • دانش فناوری و اطلاعاتی به روز و کارآمد
  • توانایی سازماندهی اطلاعات و گزارشات ارائه شده به مدیریت
  • آشنایی با اصول گزارش نویسی و قواعد مربوط به آن جهت ارائه به مدیریت و سازمان‌های مختلف
  • توانایی مدیریت زمان و استرس
  • صداقت و قابلیت اعتماد 
مطالعه بیشتر: چگونه مدیر فروش شویم؟

یک مدیر مالی با چه چالش‌هایی روبرو است؟

حجم کاری مدیران مالی بسیار زیاد است به همین دلیل استرس زیاد و گاها عدم پیش‌بینی شرایط مالی باعث ایجاد چالش برای مدیران مالی می‌شود. همچنین استرس زیاد مشکلات روحی و روانی و گاها جسمانی زیادی را برای این دسته افراد به ارمغان می‌آورد.

به دلیل کار با اعداد و ارقام زیاد، اجتناب از اشتباه در محاسبات مربوط به مالیات، بیمه و ... یک امر غیرممکن است و این خود باعث ایجاد فشار زیاد کاری بر روی افراد می‌شود.

همانطور که بیان شد یکی از وظایف مدیران مالی، ارائه گزارشات مالی به سازمان‌های ناظر و دفاع از عملکرد شرکت در این سازمان‌ها می‌باشد که این امر نیز باعث به وجود آمدن چالش‌های بسیار زیادی می‌شود. همچنین یکی دیگر از چالش‌های پیش‌رو مدیران مالی، توانایی قانع کردن مدیران ارشد نسبت به پیشنهادات ارائه شده جهت سرمایه‌گذاری و تامین مالی شرکت می‌باشد.

مسئولیت بالای نتایج نسبت به عملکرد و همچنین رقابت بالا از جمله چالش‌های شغل مدیریت مالی می‌باشد.

تحمل فشار بسیار زیاد جسمانی و دردهای مختلف عضلانی به دلیل عدم تحرک و نشستن طولانی مدت و کار با سیستم به صورت طولانی مدت در مدیران مالی یکی از معضلات و سختی‌های این شغل می‌باشد.

شغل مدیر مالی مناسب چه اشخاصی است؟

همانطور که قبلا نیز بیان شد، نمی‌توان به طور قطع و یقین خصوصیات شخصیتی خاصی را جهت کسب شغل مدیریت مالی نام برد اما طی تحقیقات و پژوهش‌های صورت گرفته و با توجه به آزمون شخصیت شناسی MBTI، افراد با تیپ شخصیتی فرمانده (ENTJ) و برنامه‌ریز (INTJ) در شغل مدیریت مالی نسبت به سایر تیپ‌های شخصبتب موفق‌تر عمل می‌کنند.

افراد در تیپ شخصیتی فرمانده (ENTJ)  دارای قدرت رهبری، تحلیلی و توانایی حل بالای چالش‌ها و مسائل هستند. همچنین افراد با تیپ شخصیتی برنامه‌ریز (INTJ) دارای اعتماد به نفس بالا، منطق نیرومند و هوش بالا می‌باشند. با توجه به ویژگی‌های مدیران مالی که در قسمت‌های پیشین بیان شد، درمی‌یابیم که اینگونه تیپ شخصیتی‌ها کاملا مناسب سمت مدیریت مالی است.

بنابراین افراد می‌توانند با انجام دادن آزمون شخصیت‌شناسی تیپ شخصیتی خود را پیدا کنند و آن را با شغل مورد نظر تطبیق دهند.

امنیت شغلی مدیر مالی

با توجه به اطلاعات به دست آمده در چند سال اخیر، میزان استخدام مدیرمالی در سازمان‌های متوسط و بزرگ رو به افزایش است. در واقع هر سازمانی جهت دستیابی به سود بیشتر و افزایش میزان سرمایه‌گذاری‌ها و همچنین کاهش میزان هزینه‌های خود نیاز به یک مدیر مالی کار درست دارد.

در سازمان‌های کوچکتر نیز مدیرعامل یا مدیر واحد حسابداری شرکت، وظیفه مربوط به مدیر مالی را ایفا می‌کند.

مطالعه بیشتر: مسیر شغلی

درآمد مدیر مالی چقدر است؟

میزان درآمد برای شغل مدیرمالی با توجه به میزان تجربه و مهارت فرد، سمت فرد و نوع سازمانی که فرد در آن اشتغال دارد متفاوت است. به طور کلی مدیریت مالی به دلیل ارتباط با امور مالی و حسابداری شرکت‌ها و موسسات دارای درآمد نسبتا خوبی نسبت به سایر مشاغل می‌باشد. میزان درآمد یک مدیر مالی از حدود 7 میلیون تومان تا 40 میلیون تومان متغیر است. در این شغل نیز می‌توان همانند شغل حسابداری، فرد با تاسیس یک موسسه مالی و حسابداری مستقل به فعالیت بپردازد و میزان درآمد خود را به بالاترین حد ممکن افزایش دهد.

سخن پایانی

مدیر مالی وظایف و تخصصی به مراتب بالاتر از حسابداری دارد و افرادی در این شغل فعالیت دارند که دارای سال‌ها تجربه حسابداری هستند.

در این مقاله سعی کردیم جوانب مختلف این شغل را بررسی کنیم و افرادی که به این شغل علاقه‌مند هستند بدانند که باید از کجا شروع کنند و اساسا این شغل با چه حوزه‌هایی ارتباط دارد.

در ادامه نیز به چالش‌هایی که یک مدیر مالی با آن ممکن است مواجه شود پرداختیم و در نهایت حقوق یک مدیر مالی را بررسی کردیم که دیدیم میزان با توجه به میزان تخصص و مهارت و تجربه فرد متغیر است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شغل مدیر مالی مشاوران الوبیزنس می‌توانند به شما مشاوره دهند تا با کسب آگاهی کامل برای آینده شغلی خود تصمیم بگیرید.

 

{% component "getting-advice" %}
 

پرسش و پاسخ

ثبت پرسش جدید

.

با یک مشاور صحبت کن

توسعه فردی و شغلی

.

دریافت مشاوره

.
.
.
.
.
.
.
.
.

مشاورین مرتبط

مطالب مرتبط