مراحل، شرایط و مزایای اخذ کارت بازرگانی چگونه است؟
۱۳۹۸/۱۱/۰۵
قبل از آنکه بخواهیم به شرایط گرفتن کارت بازرگانی، مراحل، مزایا و انواع آن بپردازیم، بهتر است ابتدا اشاره کنیم که اصلا کارت بازرگانی چیست و انواع مختلف کدامند؟
کشورها بعد از مدتی دریافتند که انجام مراودات اقتصادی و بازرگانی نیازمند ساماندهی و تنظیم قوانین و مقررات است. بنابراین یکی از مهمترین اقدامات آنها، ملزم کردن تجار و بازرگانان برای دریافت اخذ کارت بازرگانی بود که سابقه آن در ایران به حدود 70 سال قبل برمیگردد.
این کارت به نوعی یک شناسنامه تجاری است که وجه قانونی و رسمی به فعالیتهای تجاری خواهد بخشید. دارندگان این کارت معمولا تجار، صادرکنندگان، بازرگانان، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی هستند که سابقه و فعالیت آنها برای نهادهای مربوطه احراز شده باشد.
این دسته از افراد بدون داشتن کارت مذکور نمیتوانند اقدام به فعالیت تجاری کنند. به گونهای که در ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات مصوب سال 1372 بر این موضوع تاکید شده که افراد برای انجام فعالیتهای صادرات و واردات نیازمند گرفتن کارت بازرگانی هستند.
شرایط اخذ کارت بازرگانی اینگونه بوده که معمولا به صورت یک ساله صادر شده و بعد از یک سال نیز دوباره قابل تمدید خواهد بود.
همچنین امکان دارد که در حین داشتن کارت مذکور، نهادهای مربوطه بنا به دلایل مختلف از جمله تخطی از قوانین و مقررات آن را باطل کنند که این موضوع جزء شرایط دریافت کارت بازرگانی است.
لازم به ذکر است که علاوه بر افراد حقیقی مانند تجار و صادرکنندگان شخصی، اشخاص حقوقی مانند شرکتهای تولیدی و سایر شرکتها نیز میتوانند برای دریافت این کارت اقدام کنند.
کارت بازرگانی انواع مختلفی دارد، بنابراین شرایط گرفتن کارت بازرگانی نیز برای هر کدام از آنها متفاوت است.
انواع کارت بازرگانی را میتوان بر دو اساس تقسیمبندی کرد. یکی براساس نوع فعالیتی که از طریق آنها میتوان انجام داد و دیگری براساس حقیقی یا حقوقی بودن کارت است.
با این حال، مهمترین و اصلیترین نوع آنها کارت بازرگانی اشخاص حقیقی است. ابتدا به انواع کارت بازرگانی براساس نوع فعالیت قابل انجام از طریق آنها میپردازیم.
پیشتر به صورت خلاصه به مزایای کارت بازرگانی اشاره شد. اما در اینجا قصد داریم تا مفصلتر به این موضوع بپردازیم. شاید برای شما هم این سوال در ذهن ایجاد شده باشد که چرا برخی از فعالان اقتصادی تا بدین اندازه به دنبال اخذ چنین کارتی هستند.
ما به مهمترین مزایای کارت بازرگانی در فهرست زیر اشاره کردهایم. هر چند که ممکن است مزایای دیگر نیز در این خصوص وجود داشته باشد.
در خصوص مزایای کارت بازرگانی لازم است به این نکته نیز اشاره شود که هر کدام از انواع مختلف این کارت ممکن است مزایا و محاسن خاص خود را داشته باشند. قبلا به انواع کارت بازرگانی و کارکرد هر کدام از آنها اشاره کردیم.
برای اخذ این کارت یک سری مدارک و شرایط مورد نیاز است. مدارک لازم برای افراد حقیقی و حقوقی اندکی متفاوت هستند. هر چند که اشتراکات زیادی نیز دارند. ضمن آنکه شرایط اخذ کارت بازرگانی برای این دو دسته تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی برای افراد حقیقی و حقوقی تفاوتهای اساسی دارد.
از مهمترین این شاخصها میتوان به موارد زیر برای اشخاص حقیقی یا حقوقی اشاره کرد. هر چند که ممکن است شرایط دریافت کارت بازرگانی با گذر زمان دستخوش تغییر یا اصلاح شود.
اشخاص حقیقی افرادی هستند که به صورت شخصی اقدام به اخذ کارت کرده و به فعالیت اقتصادی مشغول میشوند. براساس قانون این دسته از افراد باید یک سری از شرایط را دارا باشند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
جزئیات مربوط به شرایط دریافت کارت بازرگانی معمولا در گذر زمان دچار تغییر میشود. به عنوان مثال، در خصوص داشتن سرمایه مناسب، در حال حاضر برای اشخاص حقیقی و حقوقی به ترتیب داشتن حساب جاری به میزان حداقل 20 و 30 میلیون تومان لازم است.
همچنین برای احراز شرایط مربوط به داشتن سوابق مرتبط معمولا نیاز است اشخاص حقیقی و حقوقی مدارک مربوط به فعالیت خود مانند حکم کارگزینی، سوابق بیمه یا روزنامه رسمی را ارائه دهند.
این اشخاص نیازمند داشتن برخی شرایط برای اخذ کارت بازرگانی هستند که با شرایط اشخاص حقیقی متفاوت است. اشخاص حقوقی همان شرکتها، کسبوکارها، اتحادیهها و تشکلهای مختلف هستند.
از مهمترین این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در قسمت قبل به مهمترین شرایط دریافت کارت برای اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره کردیم. در اینجا قصد داریم تا به مهمترین مدارک صدور کارت بازرگانی اشاره کنیم.
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی و حقوقی تفاوت دارند. هر چند برخی فاکتورهای مشابه نیز در میان آنها دیده میشود.
معمولا هر چند سال یکبار مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی تغییر میکند یا اصلاحاتی در آنها رخ میدهد. اما مهمترین مدارکی که برای دریافت کارت اشخاص حقیقی مورد نیاز بوده، معمولا به قرار زیر است:
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی نیز در بسیاری موارد شبیه به اشخاص حقیقی است. هر چند تفاوتهایی نیز میان آنها دیده میشود. لیست زیر مهمترین مدارک مورد نیاز صدور کارت بازرگانی اشخاص حقوقی است.
ما به مهمترین مدارک مورد نیاز برای صدور کارت بازرگانی اشاره کردیم. با این حال، امکان دارد که برخی مدارک و اسناد دیگر نیز مورد نیاز باشد یا آنکه مدارک فوق به مرور دچار تغییر شوند. یعنی گزینههایی از آنها حذف یا اضافه شود.
برای بسیاری از افراد و فعالان اقتصادی محل سوال است که برای دریافت کارت بازرگانی به کجا مراجعه کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصلیترین نهادی است که اقدام به صدور کارت برای فعالان اقتصادی میکند.
مرکز اصلی اتاقهای بازرگانی در تهران بوده و اتاقهای بازرگانی سراسر استانها نیز همواره فعال هستند. با این حال، علاوه بر اتاق بازرگانی معمولا نهادهای دیگری از جمله نهادهای دولتی در فرایند صدور کارت نقش دارند.
روال اصلی بدین صورت است که وظیفه اصلی بر عهده اتاق بازرگانی است، اما تایید نهادهای دیگر نیز برای صدور کارت الزامی است. شما مدارک خود را به اتاق بازرگانی تحویل داده و در صورت نبود مشکل، برای اخذ تایید به وزارت صمت ارسال میشود.
هر چند که ممکن است از سایر نهادها و ارگان دیگر نیز استعلام شود. سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند اصلیترین سامانه برای ثبت نام فعالین و بازرگانان است. ما به سوال «برای دریافت کارت بازرگانی به کجا مراجعه نمایم؟» اشاره کردیم. اکنون به شرایط و مدارک لازم برای اخذ این کارت اشاره میکنیم.
ما در این مقاله به مهمترین شرایط دریافت کارت بازرگانی، مدارک مورد نیاز برای صدور کارت بازرگانی، انواع مختلف این کارت و مزایای داشتن آن اشاره کردیم. با این حال، شما میتوانید برای کسب اطلاعات دقیقتر مشاوره بگیرید.
پرسش و پاسخ
ثبت پرسش جدید
مشاورین مرتبط