چگونه برنامه نویس شویم؟ چالشها و راههای موفقیت در آن
۱۴۰۰/۰۵/۲۶
با گسترش اینترنت و استفاده از موبایل و اپلیکیشنها و همچنین به کارگیری آن در همه عرصههای زندگی، برنامه نویسی به یکی از حوزههای پراهمیت تبدیل شده است.
افراد بسیاری به دلیل علاقه قلبی به تکنولوژی و کامپیوتر تحصیلات خود را در برنامه نویسی ادامه داده و حتی برخی دیگر نیز که دارای شغل مناسبی بودهاند اما به دلیل درآمد بالا به برنامهنویسی علاقهمند بوده، سعی در یادگیری و تغییر شغل خود داشتهاند.
برنامه نویسی جزو مشاغل پردرآمد دنیا به ثبت رسیده است که در این ایران هم میتواند به این صورت باشد اما به شرطی که در آن بتوانید حرفهای باشید.
اما اساسا برنامه نویسی چیست و برای اینکه برنامه نویس شویم چه کاری باید انجام دهیم؟ میزان درآمدی که از برنامهنویسی به دست میآید چقدر است؟ چقدر طول میکشد که به یک برنامهنویس حرفهای تبدیل شویم؟ چگونه وارد بازار کار شویم؟ چه آیندهای پیش روی شغل برنامهنویسی است؟
در این مقاله سعی داریم به این دست از سوالات در حوزه برنامه نویسی پاسخ دهیم و مسیر را برای کسانی که به این حوزه علاقهمند هستند و قصد ورود به این شغل را دارند روشن کنیم. بنابراین تا پایان با ما باشید.
به زبان ساده اگر بخواهیم برنامه نویسی را تعریف کنیم به این صورت است که اجرای دستورات توسط وسایل دیجیتال مانند گوشی و کامپیوتر به کمک برنامهنویسی صورت میگیرد. برای اینکه از کامپیوتر بخواهیم که دستوری را انجام دهد باید آن را به صورت برنامه نویسی در قالب کدهایی در کامپیوتر ثبت کنیم که دستگاه مربوطه با پردازش آن بتواند به دستورات عمل کند.
کامپیوتر برای اجرای دستورات زبان فارسی یا عربی و انگلیسی را درک نمیکند و در تمام دنیا برای اجرای دستورات به کامپیوتر، از طریق برنامه نویسی کدها در قالب دو عدد 0 و 1 در مغز کامپیوتر به ثبت میرسند.
در ادامه مقاله سعی داریم بیشتر به جنبههای شغلی و ورود به بازار کار برنامه نویسی بحث کنیم.
برای اینکه وارد حوزه برنامه نویسی شوید برای یادگیری از نقطه صفر باید شرایط زیر را دارا باشید:
پیش از هرچیزی خوب است بدانید یادگیری برنامه نویسی استعداد یا امکانات خاصی نیاز ندارد و هر فردی توانایی یادگیری آن را دارد، اما خوب است این را نیز بدانید که یادگیری برنامه نویسی راحت راحتی نیست.
حداقل شرایط اولیهای که برای یادگیری برنامه نویسی لازم است به شرح زیر است:
اگر شرایط اولیه بالا را دارا هستید که میتوانید یادگیری را شروع کنید در غیر این صورت سعی کنید ابتدا در این زمینهها آشنایی نسبی به دست آورید و سپس اقدام به یادگیری کنید.
لازم است قبل از انتخاب مسیر اصلی برنامه نویسی مقدمات مربوط به ساختار برنامه نویسی، الگوریتمها و مبانی و مفاهیم پایهای را بیاموزید. شرط موفقیت در هر زمینهای یادگیری مفاهیم اولیه آن است که باید درک شود.
پس از یادگیری زبان برنامه نویسی میتوان مهارتهای برنامه نویسی را یادگرفت.
سوال بعدی که در ذهن شکل میگیرد این است که از کجا شروع کنیم؟ برای شروع، باید یک زبان برنامه نویسی انتخاب کنید و سپس آموزشهای مربوط به آن را در پیش بگیرید.
اما کدام زبان برنامه نویسی را انتخاب کنیم؟ اسکرچ، سی، متلب یا...؟ در مورد هر کدام از این زبانهای برنامه نویسی و ویژگیهای آنها تحقیق کنید و یکی را که به حوزه کاری که میخواهید در آن فعالیت کنید و بیشترین نیازهای شما را برطرف میکند برای ادامه راه انتخاب کنید.
البته افراد حرفهای معمولا به چند زبان برنامه نویسی تسلط دارند و به یک زبان اکتفا نمیکنند.
پیش از اینکه شروع به یادگیری زبان برنامهنویسی کنید اهداف خود را تعیین کنید که هدف شما از یادگیری برنامه نویسی چیست و در چه زمینهای میخواهید پیشرفت کنید.
سپس شروع کنید به آموزش دیدن و یادگیری زبان برنامه نویسی انتخابی خود از طریق منابع مختلف چه به صورت حضوری، چه در قالب ویدیوهای آموزشی، و چه با مطالعه کتب آموزشی برنامهنویسی.
انجام تمرینهای زیاد را فراموش نکنید؛ برای اینکه یک برنامه نویس قوی شوید باید تمرینهای زیادی را انجام دهید.
سعی کنید مسایل روزمره خود را از طریق برنامه نویسی حل کنید. تا میتوانید برنامه بنویسید، شما هیچوقت بینیاز از تمرین و تکرار نیستید.
وقتی از رشته سخن میآید منظور تحصیلات دانشگاهی است. خوب است بدانید که رشته مجزایی به نام برنامه نویسی در دانشگاههای کشور وجود ندارد که افراد بتوانند تنها در این رشته تحصیلات خود را ادامه دهند بلکه برنامه نویسی خود بخشی از رشتههای کامپیوتری است.
اگر فردی میخواهد تحصیلاتی مرتبط با برنامه نویسی داشته باشد باید در رشتههایی نظیر علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات تحصیلات خود را ادامه دهد.
فرد برای اینکه وارد شاخه برنامه نویسی شود باید در دبیرستان در رشته ریاضی و فیزیک تحصیل کند که بتواند در دانشگاه رشته کامپیوتر را انتخاب کند.
البته در هنرستان نیز میتوان در رشته کامپیوتر تحصیل کرد تا شاخه برنامه نویسی را نیز پوشش دهد؛ که البته بسیاری معتقد هستند که افرادی که هنرستان وارد حرفه برنامه نویسی میشوند پایه قویتری نسبت به دیگر افراد دارند.
رشتههای علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات در دانشگاههای کشور وجود دارد و افراد میتوانند با انتخاب یکی از آنها برنامه نویسی را نیز دنبال کند.
تحصیلات دانشگاهی در این رشتهها برنامه نویسی را نیز شامل میشود. اکثر فارغ التحصیلان رشتههای علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات آمادگی بیشتری برای ورود به شغل برنامه نویسی را دارند.
اما موضوع مهمی که وجود دارد این است که کارفرمایان بیشتر از رشته تحصیلی به تجربه و تسلط فرد بر زبانهای برنامه نویسی اهمیت میدهند و اینکه در دانشگاه از چه رشتهای فارغ التحصیل شده است معمولا معیار قرار نمیگیرد.
برنامه نویسی جزو مشاغل پردرآمد جهان به حساب میآید اما دستمزدی که برنامه نویس دریافت میکند به عوامل متعددی وابسته است که برخی از آنها به شرح زیر است:
آمارهای سال 2018 نشان میدهد که برنامه نویسان در کل دنیا به طور میانگین 62 هزار دلار درآمد سالانه داشتهاند که در سال 2020 این میزان برای برنامه نویسان آمریکایی به 110 هزار دلار رسیده است.
با توجه به عوامل تاثیرگذار در درآمد یک برنامه نویس این مهم است که فرد به صورت ثابت در شرکتی مشغول به کار باشد و درآمد ثابت بگیرد یا اینکه خود به صورت آزاد و پروژهای کار کند. اما در مجموع آمارها نشان میدهد که میانگین درآمد فریلنسرها از برنامه نویسانی که حقوق ثابت دریافت میکنند بیشتر است.
درآمد برنامه نویسی که در اداره، شرکتها و سازمانها به صورت ثابت کار میکند باتوجه به میزان سابقه، مهارت و تخصص و پست سازمانی که دارد به طور متوسط بین 6 تا 15 میلیون درآمد ماهانه دارد.
همچنین افراد شاغل در تهران تقریبا به طور میانگین دو برابر افرادی که در شهرهای دیگر به طور ثابت مشغول به کار هستند حقوق دریافت میکنند.
فریلنسرها نیز که به صورت پروژهای کار میکنند با توجه به اینکه به چند زبان برنامه نویسی تسلط دارند معمولا یک برنامه نویس تازه کار به طور میانگین بین 10 تا 20 میلیون تومان میتواند درآمد ماهانه داشته باشد که این میزان با توجه به مهارت و شناخته شدن میتواند بیشتر هم باشد.
به نقل از سایت سئوف، زبانهای برنامه نویسی که در ایران بازار کار خوبی دارند عبارتند از:
اگر به وبسایتهای کاریابی نگاهی بیندازید میبینید که روزانه تعداد زیادی آگهی مربوط به برنامه نویس منتشر میشود، بنابراین اگر در این حرفه تخصص دارید نگران نبود شغل نباشید زیرا نیاز به استخدام برنامه نویس نیز هر روز در حال افزایش است.
در ابتدای ورود به بازار کار برنامه نویسی بهتر است یک رزومه از خود تهیه کنید که در آن به تواناییها و مهارتهای خود اشاره کرده باشید و نمونه کارهایی از خود هرچند کوچک را نیز ارایه دهید.
یکی از بهترین راههای ورود به بازار کار برنامه نویسی در ابتدای کار، ارسال رزومه به شرکتها و سازمانها است که از طریق سایتهای کاریابی به راحتی میتوانید به آن دسترسی داشته باشید.
احتمالا شرکتها با دیدن رزومه از شما برای مصاحبه دعوت به عمل آورند و شما خود را باید برای آن آماده کنید؛ اگر در مصاحبه ها رد شده یا به سوالات به خوبی پاسخ ندادید نگران نباشید و در مصاحبههای ابتدایی تجربه کسب کنید.
برخی که در ابتدای شروع به این کار هستند معمولا به صورت کارمندی به استخدام شرکتی در میآیند اما با ارتقا مهارتها و کسب تجربه به فریلنسر شدن رو میآورند و پروژه دریافت میکنند.
اگر در پیدا کردن شغل برنامه نویسی بسیار ناامید هستید پیشنهاد میکنیم در شرکت یا سازمانی دورهای را به صورت کارآموزی بگذرانید و سپس با تهیه رزومه مناسب اقدام به یافتن شغل مناسب خود کنید.
پرسش و پاسخ
ثبت پرسش جدید
مشاورین مرتبط