چرا باید به صادرات خدمات بیشتر فکر کنیم؟
۱۳۹۹/۰۲/۰۶
حتما تاکنون در مورد صادرات انواع کالاها بسیار شنیدهاید. اما کمتر کسی است که به صادرات خدمات فکر کرده باشد. این در حالی است که در بسیاری از کشورها، خدمات بخش عمدهای از صادرات آنها را به خود اختصاص داده است. صادرات خدمات حالتی است که شما به عنوان صادرکننده، انجام یک پروژه یا فعالیت اقتصادی را در خارج از کشور بر عهده میگیرید که معمولا شامل طراحی، مدیریت، ساخت و اجرای یک طرح مشخص است. بدین ترتیب بدون خروج کالا، شما موفق به ارزآوری برای کشور شدهاید. بنابراین این نوع از صادرات خود زیرمجموعهای از صادرات غیرنفتی به شمار میرود که در آن معمولا به جای کالا، تخصص و انجام کار مورد معامله قرار میگیرد. کشور ما پیشتر یکی از واردکنندگان عمده خدمات فنی و مهندسی بود. به طوری که بیشتر طرحهای صنعتی، کارخانجات و صنایع نفت و گاز توسط شرکتهای خارجی صورت میگرفت.
اما از ابتدای دهه 70 و با رشد بخش خصوصی، کم کم صادرات خدمات از جانب صادرکنندگان ایرانی نیز قوت گرفت. نگاهی به آمارها نشان میدهد که صادرات این بخش معمولا هر ساله با شیب مثبتی روبرو بوده است. ابتدا شرکتهای بزرگ دولتی اقدام به صادرات خدمات میکردند، اما رفته رفته با توسعه بخش خصوصی، بسیاری از این شرکتهای این حوزه نیز پا به عرصه گذاشتند. به نحوی که در حال حاضر شرکتهای ایرانی در بسیاری از کشورهای منطقه حضور داشته و اقدام به انجام پروژههای فنی مهندسی کردهاند.
صادرات خدمات فنی مهندسی نسبت به صادرات کالا، مزایای بیشتری برای صادرکننده در پی دارد. ضمن آنکه دولت نیز در دهههای اخیر تلاش کرده تا با وضع قوانین مختلف به صادرکنندگان این حوزه امتیازاتی اعطا کند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هادی نیلی احمدآبادی مشاور صادراتی در خصوص مزایای صادرات خدمات و همچنین نکات مهمی که صادرکنندگان در این خصوص باید به آن توجه کنند، اشاره میکند.
علیرغم مزایایی که صادرات در این حوزه در پی دارد، اما صادرکنندگان این حوزه با برخی چالشها نیز روبرو هستند که البته دولت و سیاستگذاران این حوزه تلاش کردهاند تا این چالشها را به حداقل برسانند. از مشکلات صادرات خدمات فنی و مهندسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رفته رفته با اهمیت این موضوع سیاستگذاران به فکر تدوین برخی قوانین و مقررات در این خصوص افتادند. مهمترین قانون در این زمینه آییننامه اجرایی حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی است. این قانون به دنبال توجه دولت به بحث صادرات خدمات و در سال 1382 به تصویب رسیده است. آییننامه حمایت از صادرات خدمات فنی و مهندسی در 20 ماده تنظیم شده که به حمایتها و تسهیلات در نظر گرفته شده برای صادرکنندگان اشاره کرده است. آییننامه مذکور متشکل از بخشهای زیر است:
به طور کل در بحث صادرات خصوصا صادرات خدمات فنی و مهندسی برخی از نهادهای دولتی و غیردولتی وجود دارند که صادرکنندگان میتوانند از خدمات و تسهیلات ارائه شده توسط آنها استفاده کنند. این تسهیلات ممکن است در قالب تسهیلات مالی یا حمایتهای دیگر صورت گیرد. در خصوص صادرات خدمات فنی مهندسی به برخی از این نهادها اشاره خواهیم کرد.
انتقال ارز حاصل از صادرات یکی از مهمترین چالشهای اکثر صادرکنندگان است. این مساله برای صادرکنندگان خدمات نیز وجود دارد و چه بسا با ابهامات بیشتری روبرو هستند. با این حال، انتقال ارز حاصل از صادرات خدمات تنها در یکی دو مورد با انتقال ارز صادرات کالا متفاوت است که علیرضا راشدی مشاور صادراتی در ویدئو زیر به آن اشاره میکند.
پرسش و پاسخ
ثبت پرسش جدید
مشاورین مرتبط