شرکت تضامنی چیست و مراحل ثبت آن به چه صورت است؟
۱۴۰۰/۰۴/۱۰
در راستای سلسله مطالب بلاگ در خصوص ثبت انواع شرکتهای تجاری، در این مقاله قصد داریم به موضوع ثبت شرکت تضامنی بپردازیم و از نحوه ثبت آن، مدارک مورد نیاز و شرایط مربوط به آن آگاه شویم؛ بنابراین تا پاین این مقاله ما را همراهی کنید.
در ایران شرکتهای تجاری به دو دسته شرکتهای سرمایه و شرکتهای اشخاص تقسیم میشوند. شرکتهای اشخاص مطابق ماده ۲۳ قانون تجارت به شرکت تضامنی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی، شرکت نسبی، شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی تقسیم میشوند.
هر کدام از شرکتها نسبت به هم مزایا و معایبی دارند اما معمولا مزایای شرکت تضامنی نسبت به سایر شرکتها بیشتر است.
اکثر شرکتهایی که همواره در فعالیتهای بزرگ سرمایهگذاری میکنند، برای جلوگیری از زیانهای احتمالی و ورشکستگی، به صورت تضامنی ثبت میشوند
شرکتهای تضامنی از دو یا چند نفر تشکیل میشوند که اعتبار و شخصیت این افراد نسبت به اموال آنها ارزش بیشتری دارد. شرکاء در برابر شرکت، مسئولیت یکسانی دارند و این مسئولیت هیچ ارتباطی با سهم آنها در شراکت ندارد.
در ادامه نحوه نامگذاری، ثبت شرکت تضامنی، مزایا و قوانین شرکتهای تضامنی و سایر موارد را ذکر میکنیم.
در نامگذاری شرکت تضامنی باید عبارت (شرکت تضامنی) و حداقل اسم یکی از شرکاء ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت اسامی تمام شرکاء نباشد، باید بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده، عبارتی از قبیل (...و شرکاء) یا (...و برادران) ذکرشود.
سهم شرکاء در شرکت تضامنی جز با رضایت تمام شرکاء قابل انتقال نیست، خواه این انتقال ارادی باشد یا غیر ارادی (فوت...) در صورت فوت یکی از شرکاء، شرکت منحل میشود مگر سایر شرکاء به بقای شرکت رضایت دهند و ورثه نیز، یک ماه بعد از تاریخ فوت شریک رضایت خود را اعلام کند.
شرکاء باید یک یا چند مدیر را برای امور شرکت انتخاب کنند. این مدیران میتوانند از میان شرکاء هم باشند و کلیه اختیارات لازم را به او واگذار کنند. انتخاب مدیر یا مدیران باید در اساسنامه یا شرکت نامه ذکر شود، در غیر این صورت امکان عزل آنها توسط رای اکثریت شرکاء وجود دارد.
قبل از اینکه مراحل ثبت شرکت تضامنی را شرح دهیم بهتر است به تفاوتی که بین اساسنامه و شرکتنامه وجود دارد بپردازیم.
شرکتنامه قراردادی است مشخص شده که بین شرکای یک شرکت تنظیم میشود و شامل:
ولی اساسنامه سندی است که به هویت یک شرکت اعتبار میبخشد که در آن مواردی مانند اهداف شرکت، نحوه دستیابی به این اهداف و خط مشی و سهم شرکاء و موارد دیگر مشخص میشود.
برای ثبت شرکت تضامنی باید مدارک مورد نیاز را فراهم کرد که به شرح زیر است:
مدارک شناسایی: کارت ملی هوشمند و شناسنامه (کارت پایان خدمت ومعافیت و مدرک تحصیلی الزامی نیست)
البته تمامی موارد فوق باید در دو نسخه تهیه شود.
برای ثبت شرکت باید مراحل زیر را گذراند:
مدارکی که در قسمت قبل اشاره کردیم برای ثبت شرکت مورد نیاز است را فراهم کرده و سپس به سایت irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و باید قسمت «پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی» را انتخاب کرد. سپس در لیست شرکتها، گزینه شرکت تضامنی انتخاب میشود.
مراجعه به سایت برای ثبت شرکت تضامنی
ثبت اطلاعات عمومی برای ثبت شرکت تضامنی
در بخش اطلاعات متقاضی باید نام، نام خانوادگی، شماره تلفن، تابعیت متقاضی، شماره ملی( در صورت ایرانی بودن ) ، شماره گذرنامه( در صورت غیرایرانی بودن )، سمت متقاضی و مشخصات شخص امضاء کننده دفتر ثبت شود.
انتخاب نام شرکت، یکی از مهمترین و اساسیترین مراحل در ثبت شرکت است. نام شرکت باید معنادار و مطابق با فرهنگ اسلامی باشد، سابقه ثبت نداشته و از واژگان بیگانه در آن استفاده نشده باشد. همچنین نام انتخابی، باید متشکل از سه سیلاب باشد.
به این ترتیب 5 نام به ترتیب اولویت را باید در سامانه وارد کرد. در نظر داشته باشید در صورتی که اولویت اول مورد قبول واقع شود، بقیه اسامی نادیده گرفته میشود .متقاضی تعیین نام باید جزء سهامداران یا وکیل رسمی دادگستری(با ارائه وکالتنامه ) باشد.
پس از ثبت اطلاعات ذکر شده در مرحله بعد یک کد رهگیری از سوی سامانه صادر میشود که باید آن را نزد خود نگهداری کرده تا بتوان در هر بار مراجعه روند شرکت را پیگیری کرد.
در بخش بعدی باید موضوع شرکت ثبت شود.
موضوع شرکت هدف اصلی فعالیت شرکت است و نمیتواند مخالف قوانین یا مبهم باشد. لازم به ذکر است، چنانچه موضوع فعالیت نیاز به مجوز از سازمان و یا ارگان خاصی باشد، باید قبل از ثبت از مرجع مربوطه مجوز گرفته و شماره و تاریخ مجوز وارد سایت شود، همچنین در این قسمت باید مدت زمان فعالیت شرکت مشخص شود.
در این قسمت نوع سرمایه شخص حقوقی باید از فهرست انتخاب شود (سرمایه نقدی یا غیرنقدی) و ارزش ریالی هر سهم نیز باید مشخص شود..
در خصوص قسمت مدیران نیز مشخصات تمامی شرکاء (اطلاعات شناسنامه، آدرس پستی ، شماره تماس و ...) را وارد میکنیم.
شعب: در صورت داشتن شعب دیگر باید مشخصات آن را کامل قید کنیم.
در این قسمت بایداطلاعات مربوط به روز و ماه سال مالی وارد شود و سپس روزنامه از لیست اسامی، روزنامه شرکت انتخاب شود.
پس از تایید اطلاعات، در این مرحله، اساسنامه و شرکتنامه باید در سامانه بارگذاری شود.
پس از اتمام ثبت، بررسیهای لازم طی چند روز کاری از سوی کارشناس ثبت شرکتها انجام گرفته و موافقت اعلام میشود تا مدارک خواسته شده به اداره ثبت پست شود.
بعد از این مراحل اداره ثبت، شرکت را به عنوان شرکت تضامنی ثبت خواهد کرد و در این صورت ثبت شرکت را باید در روزنامه رسمی کشور و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی کرد.
1- طبق ماده 118 قانون تجارت اموال نقدی (اموالی که به صورت پول باشد مثل: حساب کوتاهمدت و بلندمدت و...) باید مشخص شود و اموال غیر نقدی (اموالی که بتوانیم به پول تبدیل کنیم مثل:خانه و ماشین آلات و...) باید قیمتگذاری و ارائه گردد. حداقل سرمایه برای سرمایهگذاری در شرکتهای تضامنی 1,000,000ریال است.
2- طبق ماده 11۶ قانون تجارت، شرکت تضامنی در موارد زیر منحل میشود:
در این مقاله به جوانب مختلف ثبت شرکتهای تضامنی پرداختیم. ابتدا تعریف کلی از از اینکه این نوع شرکت چیست ارایه دادیم و در ادامه نیز به مدارک و شرایط مورد نیاز برای ثبت آن پرداختیم.
در پایان نیز قوانین مربوط به شرکت تضامنی که باید از آن آگاهی داشته باشید را مورد بررسی قرار دادیم. در صورت کسب اطلاعات بیشتر و نیاز به مشاوره برای ثبت این نوع شرکتها میتوانید با کارشناسان الوبیزنس در ارتباط باشید.
پرسش و پاسخ
ثبت پرسش جدید
مشاورین مرتبط