خانه بخریم یا مغازه که سود بیشتری کنیم؟
۱۳۹۹/۰۹/۲۵
شاید اولین سوالی که در حوزه سرمایهگذاری در املاک برای افراد پیش میآید این باشد که خانه بخریم یا مغازه؟ خانه بخریم یا زمین؟
البته گزینههای دیگری نیز برای خرید ملک وجود دارد. همانطور که ما در مطلب «برای سرمایهگذاری خانه ویلایی بهتر است یا آپارتمان؟» به این سوال پرتکرار نیز پاسخ دادیم.
با این حال، این بازار گزینه دیگری نیز دارد و مسکن همیشه مشتری خود را در تمام حوزهها داشته است. زیرا علاوه بر بحث سرمایهگذاری؛ یکی از نیازهای مهم افراد جامعه تهیه مسکن نیز است.
علاوه بر املاک مسکونی؛ خرید و فروش ملک تجاری نیز جزء گزینههای علاقمندان خرید ملک بوده که اتفاقا معاملات بالایی دارد.
جمله معروفی در بین سرمایهگذاران ایرانی وجود دارد که مطمئنترین سرمایهگذاری در ایران روی ملک و زمین است. از این جهت که مالکیت آن فقط متعلق به خود فرد است.
ملک مانند طلا و ارز نیست که نگران سرقت آن باشید و مانند بورس هم نیست که با هر اتفاق سیاسی تحت تاثیر قرار بگیرد.
بازار املاک از جمله بازارهای مهم سرمایهگذاری در ایران است که افراد زیادی در آن فعالیت میکنند، اگر شما نیز از این دسته افراد هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای ورود به خرید و فروش ملک تجاری و به ویژه ملک تجاری در تهران شما باید با پیشنیازهای این بازار آشنا شوید.
بازار املاک از جمله بازارهای مهم سرمایهگذاری در ایران است.
املاک تجاری درب ورود و خروج مشرف به خیابان دارند. در این املاک فعالیتهای تجاری انجام میشود.
در مورد زمینهای تجاری هم همین موضوع صدق میکند و باید دسترسی مستقل به خیابان جزء مشخصات آن باشد.
البته مغازههایی که در یک پاساژ یا مرکز خرید هستند و ورود و خروج آنها با دیگر مغازهها مشترک است؛ نیز جزء املاک تجاری محسوب میشوند.
املاک تجاری قیمت بسیار بالاتری نسبت به زمین یا املاک مسکونی دارند.
املاک مسکونی دچار نوسانات قیمتی بیشتری نسبت به املاک تجاری میشوند. زیرا قیمت املاک تجاری به اندازهای بالا است که نمیتواند هر لحظه افزایش یابد.
انواع املاک تجاری را میتوان به صورت زیر تقسیم کرد:
برای اینکه بدانیم خانه بخریم یا مغازه، وضعیت املاک تجاری در آینده را مورد بررسی قرار میدهیم.
طی سالهای اخیر ساخت و ساز مالهای عظیم تجاری بین سرمایهگذاران حالت رقابتی به خود گرفته است.
اشباع املاک تجاری در طول سالهای اخیر موجب شده که رشد قیمت آنها نسبت به گذشته کمتر شود.
در سالهای گذشته که قیمت خانه با افزایش شدید قیمت مواجه شد، ملکهای تجاری و مغازهها کمترین افزایش قیمت را تجربه کردند.
برخی افراد با تاکید بر همین موضوع که میزان نرخ رشد قیمت املاک تجاری پایینتر از نرخ تورم بوده، معتقد هستند که اکنون موقعیت خوبی برای سرمایهگذاری در املاک تجاری است.
در حال حاضر به ازای هر خانوار 8 نفره در ایران یک مغازه وجود دارد که عدد بالایی بوده و بیش از نیاز جامعه است.
به نظر میرسد افرادی که مشغول به ساخت و ساز یا خرید و فروش املاک تجاری هستند؛ در سالهای آینده از فعالیت و سرمایهگذاریشان احساس رضایت نکنند.
همچنین از سوی دیگر کسبوکارهای اینترنتی که هر روزه در حال گسترش است آینده مغازه و فروشگاهها را متحول کرده است.
عرضه بیش از نیاز مغازهها و گسترش مشاغل اینترنتی، اغلب نیاز به فروشگاه یا مغازه را از بین برده است. بنابراین طبیعی است که برخی از اصناف با کاهش تقاضای فروشگاه یا مغازه روبرو شوند.
اما اگر وضعیت کاسبی در ملک موردنظر خوب باشد و همچنین در مکان پر رفت و آمدی قرار گرفته باشد؛ میتوان گفت خرید آن ملک سرمایهگذاری مناسبی است.
همچنین اگر موقعیت خرید یک مغازه دو نبش برای شما ایجاد شده به راحتی آن را از دست ندهید. دو نبش بودن یک مغازه کمک زیادی به جذب مشتری میکند.
با این حساب در پاسخ به سوال خانه بخریم یا مغازه میتوان گفت که بجز در بعضی شرایط خاص، خانه شانس بیشتری را برای سرمایهگذار به وجود میآورد.
هر چند در شرایط کنونی نیز میتوان انتظار داشت که در کوتاه مدت با انتشار واکسن کرونا، از فضاهای خدماتی و تجاری استقبال بیشتری شود و تا حدودی املاک تجاری رونق دوباره بگیرند.
اگر به الگوی سرمایهگذاری افراد در بخش املاک طی سالهای اخیر نگاهی بیاندازیم؛ متوجه میشویم که استقبال بیشتری از خانه و مسکن شده است.
املاک مسکونی و زمین به علت قیمت پایینتری که دارند و عدم نیاز به تخصصی پیچیده و همچنین امکان دریافت وام بانکی، بیشتر از مغازه مورد استقبال سرمایهگذاران قرار گرفته است.
همانطور که میدانید وضعیت املاک تجاری وابسته به وضعیت کسبوکار است.
وقتی اقتصاد کشور در وضعیت رکودی و بحران قرار بگیرد، این بحران به کسبوکارها نیز سرایت میکند. بنابراین تقاضا برای مغازه و فروشگاهها کاهش پیدا میکند.
اما خوب است بدانید که برای مغازه یا ملک تجاری که از نظر موقعیت و دسترسی وضعیت خوبی دارد همیشه تقاضا وجود دارد.
برای مغازه یا ملک تجاری که از نظر موقعیت و دسترسی وضعیت خوبی دارد همیشه تقاضا وجود دارد.
افراد قدیمی جملههای آموزنده زیادی را به نسلهای جدید انتقال دادند که یکی از آنها مثل معروف «از مغازه میشود به خانه رسید، اما از خانه نمیتوان به مغازه رسید» است.
این جمله قطعا به دلیل تاکید بر اهمیت داشتن یک کسبوکار بوده که منبع ایجاد و افزایش ثروت است، اما همه میدانیم که وضعیت کسبوکارهای امروزی بسیار متحول شده است.
در گذشته بسیاری از افراد معتقد بودند که خرید مغازه بسیار مهمتر از خرید خانه است. اما امروزه دیگر نمیتوان این جمله را با قطعیت به زبان آورد.
اگر برای اولین بار است که وارد حوزه سرمایهگذاری در املاک شدهاید، پیشنهاد میکنیم که فعالیت خود را با خرید زمین شروع کنید و به سمت ساخت آپارتمان یا ملک تجاری نروید.
زیرا این نوع سرمایهگذاری نیازمند وقت و انرژی زیاد بوده و همچنین شما باید با امور ساختمانسازی نیز آشنایی کامل داشته باشید.
از سوی دیگر قیمت املاک تجاری بسیار بالا بوده و امکان سرمایهگذاری برای همه افراد وجود ندارد.
با این حساب پیشنهاد ما به شما در ابتدای این راه تمرکز بر روی زمین یا خرید خانه گلنگی است.
برای شروع، خرید زمینهایی که در مسیر رشد شهرها قرار دارند از گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری در بازار املاک است.
در حالت کلی باید برای فعالیت در این بازار و پاسخ دقیقتر به این سوال که خانه بخریم یا مغازه و زمین؛ باید چند فاکتور اساسی را در نظر بگیرید:
تقاضا برای معامله خانه قطعا بیشتر از تقاضا برای مغازه است. همین باعث میشود که قدرت نقدشوندگی خانه بالاتر باشد.
در شرایط عادی شاید فروش یک خانه به طور میانگین دو ماه طول بکشد، در حالی که برای فروش یک مغازه به طور میانگین 6 ماه و حتی بیشتر زمان لازم است.
بنابراین در حالت کلی میتوان گفت قطعا در اغلب موارد قدرت نقدشنگی خانه به مراتب بیشتر از مغازه است.
ریسک را معادل نرسیدن به سود انتظاری در نظر بگیرید.
به طور کلی میتوان گفت بازار املاک ایران، یکی از بازارهای کم ریسک برای سرمایهگذاری است. بازاری که حداقل متناسب با نرخ تورم افزایش قیمت خواهد داشت.
ریسک در بازار املاک پایین است و سرمایهگذاری چه در مغازه و چه در خانه فرقی نخواهد داشت.
در بازار املاک دو کانال برای کسب سود وجود دارد، یکی افزایش قیمت ملک و دیگری دریافت اجارهبها.
افزایش عرضه املاک تجاری و از سوی دیگر کاهش تقاضا برای آن، میزان افزایش قیمت کمتری را در مقایسه با خانه نصیب مغازه کرده است.
از منظر اجارهبها نیز با توجه به اینکه رونق کسب و کارها طی سالهای اخیر کاهش پیدا کرده، بنابراین اجارهبهای املاک تجاری به میزان قابلتوجهی نبوده است.
وضعیت اجارهبها در بخش مسکن از دید سرمایهگذاری بهتر از مغازه است. چرا که متناسب با افزایش قیمت خانه، افزایش اجارهبها را نیز خواهیم داشت.
خانه بخریم یا مغازه؟ در این مقاله دیدید که در ابتدا به شرح شرایط کلی بازار املاک ایران اشاره کردیم و مزایا و معایب آن را از جنبههای گوناگون مورد بررسی قرار دادیم.
در ادامه به آینده املاک تجاری پراختیم و دیدیم در گذشته وضعیت مغازهها به مراتب بهتر بوده اما در حال حاضر با کاهش رونق کسب و کارها، سوددهی مغازهها نیز کمتر شده است.
بنابراین به جز در موارد خاص و به طور کلی میتوان گفت سرمایهگذاری در خانه یا زمین بهتر از مغازه و ملک تجاری است.
اگر سوالی درباره سرمایهگذاری در حوزه املاک دارید، مشاوران الوبیزینس میتوانند شما را یاری دهند.
پرسش و پاسخ
ثبت پرسش جدید
مشاورین مرتبط