راهنمابلاگ

آنچه بازرگانان از مالیات کارت بازرگانی باید بدانند

.

۱۴۰۰/۰۱/۰۹

کارت بازرگانی

کارت بازرگانی در واقع به مثابه یک نوع مجوز بوده که از سوی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به اشخاص حقیقی و حقوقی داده می‌شود تا در حوزه صادرات و واردات تجارت کنند.

یک بازرگان زمانی می‌تواند کارت بازرگانی دریافت کند که موسسه خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده باشد.

ما در این مقاله قصد داریم به نوع دیگری از مالیات می‌پردازیم که مربوط به کارت‌های بازرگانی بوده و می‌خواهیم ببینیم آیا تجار نیز باید مالیات پرداخت کنند یا خیر؟ 

مالیات کارت‌های بازرگانی

قانون برای افرادی که دارای کارت بازرگانی بوده و در این حوزه مشغول به فعالیت هستند مالیات تعریف کرده است.

بر اساس قانون و مقررات مالیاتی، افراد در مقابل بهره‌مندی از مزایای کارت بازرگانی موظف به پرداخت مالیات نیز هستند.

اما نکته قابل توجه این است که تنها داشتن کارت بازرگانی دلیل بر پرداخت مالیات نیست و افراد این تصور را نداشته باشند که در صورت دارا بودن کارت بازرگانی مکلف به پرداخت مالیات هستند.

مالیات قابل پرداخت در صورتی است که درآمدی نصیب شخص شده باشد، بنابراین درآمد مشمول مالیات تعیین کننده این است که چه مقدار مالیات باید پرداخت شود.

کارت بازرگانی دارای تاریخ اعتبار است و صدور آن دائمی نیست؛ همین موضوع ارتباط مستقیمی با پرداخت مالیات از سوی بازرگانان دارد.

یکی از شروط تمدید اعتبار کارت‌های بازرگانی، استعلام وضعیت پرداخت مالیات دارنده آن بوده و در صورت وجود بدهی مالیاتی، این کارت تمدید نشده و فاقد اعتبار می‌شود.

طرف‌های تجاری زمانی که قصد برقراری رابطه می‌کنند در اولین گام اقدام به استعلام اعتبار کارت بازرگانی طرف‌های تجاری می‌کنند.

بنابراین می‌بینیم که نقش پرداخت مالیات در تمدید اعتبار کارت‌های بازرگانی چقدر پررنگ و با اهمیت است.

مالیات کارت‌های بازرگانی چقدر است؟

افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند به دو دسته اشخاص حقیقی و حقوقی تقسیم می‌شوند که میزان مالیات پرداختی هرکدام متفاوت است.

مالیات اشخاص حقیقی

اشخاص حقیقی که دارای کارت بازرگانی هستند باید مطابق با ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم اقدام به پرداخت مالیات کنند.

به این صورت که بر اساس ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم «نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه‌ای می‌باشد به قرار ذیل است:

تا میزان سی میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد

تا میزان یکصد میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد سی میلیون ریال به نرخ بیست درصد

تا میزان دویست و پنجاه میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد یکصد میلیون ریال به نرخ بیست و پنج درصد

تا میزان یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد دویست و پنجاه میلیون ریال به نرخ سی درصد

نسبت به مازاد یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ سی و پنج درصد»

بنابراین مالیاتی که برای درآمدهای مختلف در این ماده قانونی تعریف شده برای اشخاص حقیقی دارای کارت بازرگانی نیز صدق می‌کند.

به طور مثال شخص حقیقی دارای کارت بازرگانی که درآمد سالانه 10 میلیون تومان داشته است مشمول مالیات نسبت به مازاد 3 میلیون تومان با نرخ 20 درصد است.

مالیات اشخاص حقوقی

میزان مالیات پرداختی اشخاص حقوقی که دارای کارت بازرگانی‌ هستند همانند اشخاص حقیقی به میزان درآمد آنها بستگی ندارد.

اشخاص حقوقی دارای کارت بازرگانی موظف هستند که معادل 25 درصد درآمد سالانه خود را به عنوان مالیات به سازمان مالیاتی پرداخت کنند.

مالیات علی‌الحساب 4 درصدی از کارت بازرگانی چیست؟

اداره گمرک کشور در سال 95 طی بخشنامه‌ای اعلام کرد که اشخاصی که دارای کارت بازرگانی هستند باید مالیات علی‌الحساب واردات قطعی کالا را پرداخت کنند.

مالیات علی‌الحساب قطعی کالا معادل 4 درصد مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی است که باید از سوی بازرگانانی که اقدام به واردات کالا می‌نمایند پرداخت شود.

نکته مهم این است که تمام اشخاصی که اقدام به واردات کالا می‌کنند، چه اشخاص حقیقی و چه حقوقی دارای کارت بازرگانی و حتی افرادی که فاقد کارت بازرگانی هستند و افرادی که دارای کارت پیله‌وری نیز هستند موظف به پرداخت مالیات علی‌الحساب هستند.

بر اساس تشخیص سازمان گمرک چند مورد از این بند مستثنی شده‌اند که به شرح زیر است:

1- واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری و همچنین ماشین آلات خطوط تولیدی برای واحدهای تولیدی دارای جواز تاسیس از وزارت خانه های ذیربط.

2- کارت‌های بازرگانی رتبه‌بندی شده و دارای رتبه طلایی (رتبه الف) پس از تایید مراتب از سوی اتاق صنایع و معادن ذیربط در هر مورد.

3- وارد کنندگان خوش حساب معرفی شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور با ارائه گواهی مفاصا حساب مالیاتی.

4- وزارتخانه‌ها، موسسات و سازمان‌های دولتی، شهرداری و کلیه دستگاه‌های اجرایی دارای ردیف بودجه‌ای کشور.

5- کالاهای وارده از طریق پست و کالاهای همراه مسافر که جنبه تجاری نداشته باشد.

6- کلیه کالاهای موضوع ماده 119 قانون امور گمرکی مصوب سال 1390.

استعلام مالیات کارت بازرگانی

همانطور که در بخش‌های قبل توضیح دادیم، اولین گام در شروع یک مبادله تجاری این است که طرفین اقدام به استعلام کارت بازرگانی طرف تجاری خود کنند.

برای سهولت انجام این کار، اتاق بازرگانی ایران اقدام به راه‌اندازی سامانه‌ای به آدرس الکترونیکی chambertrust.ir کرده تا استعلام به صورت انلاین صورت بگیرد.

سامانه استعلام کارت بازرگانی

سامانه ایجاد شده از سوی اتاق بازرگانی ایران برای استعلام اعتبار کارت‌های بازرگانی 

در این سامانه یک آیکون با عنوان سامانه‌های خدماتی تعریف شده که می‌توان از طریق آن به قسمت «استعلام اعتبار عضویت» دسترسی پیدا کرد و با وارد کردن اطلاعات مورد نیاز (شماره کارت بازرگانی و شماره ملی) از معتبر بودن کارت بازرگانی مطلع شد.

استعلام اعتبار کارت بازرگانی 

بنابراین به همین راحتی می‌توان از کارت بازرگانی استعلام گرفت. به همین ترتیب نیز می‌توان وضعیت مالیاتی کارت‌های بازرگانی را استعلام کرد.

بر اساس ماده 186 قانون مالیات‌های مستقیم «صدور یا تجدید یا تمدید کارت بازرگانی و پروانه کسب یا کار اشخاص حقیقی یا حقوقی از طرف مراجع صلاحیتدار منوط به ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی ذی ربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده می‌‌باشد و در صورت عدم رعایت این حکم مسئولان امر نسبت به پرداخت‌ مالیات‌های مزبور با مودی مسئولیت تضامنی خواهند داشت.»

با توجه به ماده 186 که عنوان شد پیش شرط استعلام مالیاتی کارت بازرگانی این است که افراد برای دریافت کد اقتصادی باید ابتدا در سامانه سازمان مالیاتی به آدرس tax.gov.ir ثبت نام کنند تا گواهی مالیاتی برای آنها صادر شود.

در این صورت افراد دارای کارت بازرگانی با مراجعه به کاربری خود در سامانه اتاق بازرگانی ایران می‌توانند با انتخاب گزینه «نمایش اطلاعات مالیاتی» مالیات‌های پرداخت شده یا میزان بدهی مالیاتی را مشاهده کنند.

 سخن پایانی

افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند خوب می‌دانند که اعتبار این کارت‌ها موقتی بوده و یکی از شروط تمدید اعتبار این کارت‌ها پرداخت مالیات است.

نداشتن بدهی مالیاتی منوط به آگاهی داشتن از مسایل مرتبط با مالیات کارت‌های بازرگانی بوده که ما در این مقاله سعی کردیم به طور کامل آن را بررسی کنیم.

در ابتدا به مالیات کارت‌های بازرگانی پرداختیم و به تفکیک توضیح دادیم که اشخاص حقیقی دارای کارت بازرگانی و اشخاص حقوقی دارای کارت بازرگانی هر کدام باید چه میزان مالیات بپردازند.

در ادامه به مالیات علی‌الحساب پرداخیتم و توضیح دادیم که طی چه فرایندی این مالیات باید پرداخت شود.

در پایان نیز به بخش مهم دیگری با عنوان استعلام مالیات کارت‌های بازرگانی اشاره کردیم که افراد دارای کارت بازرگانی چگونه از وضعیت مالیاتی خود مطلع شوند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات کارت‌های بازرگانی می‌توانید با متخصصین الو بیزنیس مشورت کنید تا شما را به دقت راهنمایی کنند.

{% component "getting-advice" %}

پرسش و پاسخ

ثبت پرسش جدید

.

مشاورین مرتبط